9

Eu cu cine votez?

Stau şi-mi văd de viaţă, încercând din răsputeri să mă bucur de ea, dar reveria mi-e scurtcircuitată frecvent de gândul că aparţin unui stat şi depind în mare măsură de ceea ce se hotărăşte de sus. Suntem în prag de alegeri prezidenţiale, dar deşi nu sunt nici personaj de Caragiale, nu sunt nici turmentat la momentul când scriu, tot mi se fâţâie prin cap întrebarea: Eu cu cine mama naibii votez?

Mă cunosc şi am convingerea că ştiu să citesc oameni, pe unii îi aşez în tipare doar după ce le văd faţa, pe alţii trebuie să-i cunosc mai bine ca să dau un verdict, uneori mai şi greşesc, spre bucuria sau dezamăgirea mea, dar când citesc lista candidaţilor simt că nu am niciun dubiu că viitorul României va fi la fel de negru, oricare dintre aceşti coioţi vor muşca costiţa supremă, fotoliul de la Cotroceni.

Îl avem întâi pe câştigătorul alegerilor din 2009, primul în sondaje(UPDATE: Am auzit că Geoană ar fi cu 1 procent peste. Nu vă stresaţi, oricum.), Traian Băsescu, acest păpuşar ventriloc cu faţă de inocent, ce şi-a depăşit în nenumărate rânduri atribuţiile, dirijându-i de la spate pe alde Tăriceanu, apoi Boc. Va câştiga în mode cert un nou mandat, nici nu ştiu de ce se mai cheltuie bani pe alegeri. De ce? Pentru că a ştiut să joace bine cărţile. Pentru că poartă masca omului de rând, ştie să comunice cu poporul. Pentru că în mandatul său am intrat în UE. S-au mărit pensiile. A cochetat cu reducerea corupţiei. Nu sunt tipul negativist absolut să afirm că nu s-a făcut nimic. S-a făcut. Nu ştiu dacă altă formaţiune putea să facă mai mult. În orice caz, au avut şansa să o demonstreze înainte. Şi n-au făcut-o.

Mircea Geoană. Părerea mea, o proastă nominalizare din partea unui partid puternic ce avea totuşi şanse să-l doboare pe anteriorul. Cu el niciodată. Pentru că e naiv. E de suprafaţă. E de moment. E neputincios. E dejucabil. Pe ce mă bazez? Pe ceea ce scoate pe gură. Asta îmi ajunge.

Crin Antonescu. Un bărbat bine, ar spune femeile, cu chip angelic şi ochi albaştri pătrunzători. Nu văd nicio răutate în el. Dar nu-l văd preşedinte, pentru că nu are experienţă. Şi acum România nu are nevoie de experimente. PNL-ul şi-a demonstrat mediocritatea în guvernul Tăriceanu.

Urmează plutonul. Cei care fac ca buletinul de vot să nu conţină doar o foaie, ci probabil două-trei. Gure-sparte, paranoici, simbolici şi alte brânzeturi.

Asta am în faţă, pune-mă să aleg! Mulţi ar spune: păi de aia stau acasă şi nu mă interesează politica. Eu spun că eşti prost. Că te plângi apoi că ţara e de căcat şi te apuci de petiţii online şi înjuri în autobuze, în staţii, în parc. În Germania o prezenţă de 70% la vot se consideră slabă. Nu de aia e Germania unde e. Dar e un semn, e un început. Du-te să votezi, chiar dacă nu ai cu cine. Alege-l pe cel mai bun dintre cei răi.

blogândac

9 Comments

  1. dacă spui că PNL-ul și-a arătat mediocritatea în mandatul lui Tăriceanu, atunci votează PSD. nu ai înțeles guvernarea Tăriceanu

  2. Andrei, esti cam radical. Chiar daca nu voi participa la vot, tot consider ca am dreptul sa imi dau cu parerea despre orice se intampla in mediul politic si chiar sa ii injur ca la usa cortului pe unii politicieni, si asta nu pentru ca sunt cetatean, ci pentru ca vreau.

  3. @unu care știe
    Păi ce, PSD e alternativa la PNL? Eu nu am înţeles guvernarea Tăriceanu, dar dacă tu ai înţeles-o, te invit să ne luminezi.

  4. mai .. dar eu cu cine votez ??
    pot sa ma votez pe mine ?pt ca astia ne sapa mai rau k base :))
    votati elena =))

  5. Mda eu cred ca boi nu aveti ce lucra si va “luminati” unii pe altii

  6. ai mare dreptate !!! Ar trebui sa mergem la vot. Au murit oameni ca noi sa putem vota si in plus nu mergem la vot ramane votul alb si o sa il foloseasca ei pentru ce au nevoie. Eu o sa merg la vot ! sper sa mergeti si voi !

  7. ciudat omu’, nici nu auzisem de el până să zici…

  8. sincer sa fiu eu am doar 16 ani si nu votez cu nimeni…

    mi-am exprimat din pacate (sau nu) parerea despre vot in sala profesoara ca am avut gura prea mare (+ multa adrenalina de la cafea) si am uitat ca la 2 metri de mine era un domn de la un anumit partid…

    mi s-a recomandat o carte : Ciocoii vechi si noi de Nicolae Filimon , am inceput sa o citesc si mi se pare extraordinara mai ales ca am gasit comportamentul actualilor domni care conduc exact la fel ca si a celor din anii 1815 🙂

    nu ma simt afectat de nici un viitor presedinte, am fost anuntati indirect ca nu ei iau deciziile. Ca si o lamurire: in anul 2011 ( Cred !) vom adera la Spatiul Schengen unde practic nu mai exista granite, deci va fi doar o intreaga tara si nu cred ca un nene ca si Geoana va conduce Romania…

    one love !

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.