1

Am investit 10 lei în pagina mea de Facebook. Ce am câștigat?

Toți care aveți pagini de Facebook trebuie să știți că Țucărberg și compania ne-a cam dat o palmă mare din decembrie anul trecut, și anume au schimbat algoritmul prin care se calculează reach-ul organic, astfel că a scăzut vertiginos în procente (până la 40% sau mai mult), adică o anume postare se distribuie la mai puțini oameni ca înainte. Totul ca să te împingă să bagi bani în reach-ul plătit, adică publicitate pe banii tăi. Corect ar fi ca această strategie să se adreseze doar persoanelor juridice.

Eu, cum am o amărâtă pagină de comediant (Blogândac Barbilian) pe care scriu glume zi de zi nu am niciun profit, doar scriu din plăcere și vreau ca cei care mă urmăresc să primească acest conținut fără obstacole, am avut de suferit în ultima vreme. În momentul de față media la reach-ul organic a unei postări e de vreo 60-70, dar unele ating doar 30-40. Înainte de schimbare trecea mereu de 100. (Am acum 432 de abonați)

Așa că m-am gândit să testez procedura de Boost Post și am băgat 10 lei pentru 24 de ore ca una din glumele mele să ajungă la mai multă lume. Înainte de plată se estima un reach de 3600-9600. Gluma e asta: Un utilizator a vorbit urât despre Timișoara. Așa că l-am BANAT. Nu e nici cea mai bună a mea, nici cea mai rea, așa că i-am dat bătaie, pentru că la un reach de 30 avea deja 4 Like-uri și m-am gândit că are șanse. Iată rezultatele:

reach blogandac

Partea bună: reach-ul a fost mai mare decât cel estimat.

Partea proastă: rezultatele nu sunt foarte satisfăcătoare. Adică din 11 mii de oameni doar 9 au dat Like, 1 a comentat și am primit 6 abonări la pagină, ceea ce nu-i rău, de obicei le obțin foarte greu.

Acuma evident că are de-a face foarte mult cu valoarea postării. Cine nu-i familiarizat cu stilul meu de glume nu a gustat deloc. Poate dacă făceam experimentul pe o glumă mai bună (accesibilă publicului larg), obțineam rezultate mai evidente (oricum nu cred că diferența era foarte mare). Întrebarea e… se merită? Trageți concluziile voi. Cum am zis, depinde de conținut. O să reiau probabil experimentul când îmi vine o glumă mai bună și voi estima că va fi gustată de mai multă lume.

blogândac

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.