2

Cum să scăpăm de gândacii de bucătărie

Gândacii de bucătărie sunt unii dintre cei mai neplăcuți chiriași nepoftiți pe care putem să îi întâmpinăm în casele noastre. Aceste insecte primitive (constituția lor s-a schimbat foarte puțin în ultimele 350 de milioane de ani) sunt cunoscute și sub numele de libărci, iar principalele lor caractersitici sunt rapiditatea (au trei perechi de picioare foarte bine dezvoltate) și abilitatea de a se strecura prin cele mai înguste fisuri și crăpături, datorită formei aplatizate dorsoventral a corpului. În lumea întreagă există aproximativ 3500 specii de gandaci de bucatarie, iar cele mai multe specii se găsesc în zonele tropicale si subtropicale. Majoritatea gândacilor trăiesc în natură şi sunt complet independenţi de aşezările omeneşti. Numai 1% din specii sunt dăunătoare omului. Cei mai răspândiţi în Europa de Est şi centrală sunt gândacul roşu de bucătărie (Blattella germanica), şi gândacul negru de bucătărie, numit şi gândacul de bucătărie oriental (Blatta orientalis).

Dezinsecția gândacilor de bucătărie este un proces care trebuie efectuat într-un mod profesionist pentru a avea siguranța că nu vor reveni prea curând. Pentru asta putem apela la diverse produse care există pe piață, însă garanția de eficacitate maximă o pot da doar firmele specializate în dezinsecție, care posedă tot arsenalul necesar stârpirii creaturilor nedorite în preajma noastră, fie că vorbim de garsoniere, apartamente, case, vile și subsolurile aferente.

Compania DDD este una din firmele existente pe piață care se ocupă cu dezinsecție în București și zonele limitrofe. Pentru a vă face o idee cum operează ei, vă prezint punctele esențiale ale procuselui și soluțiile folosite:

Dezinsecția se face în două etape, la un interval de 18-21 de zile. Substanțele folosite fac parte din grupa III și IV de toxicitate și nu sunt dăunătoare vietăților cu sânge cald după uscare. Există două tipuri de substanțe, în funcție de gradul de infestare. Primul este bazat pe substanță lichidă. Aceasta va fi pulverizată cu o pompă de joasă presiune în toate locurile coniderate a fi focare (dulapuri, colțuri ferite etc.) Se poate folosi de asemenea nebulizatorul, aparat care produce așa numita ceață rece, care pulvetizează în particule mul mai mici, de 5-10 microni / particulă, astfel atingându-se spații inaccesibile și foarte mici (crăpături insesizabile). Al doilea tip de substanță e pe bază de gel, având rolul de a suplimenta eficacitatea operațiunii, nefiind întotdeauna nevoie de el.

Site-ul companiei DDD (0219662.ro) oferă informații amănunțite despre tot ce implică o dezinsecție făcută ca la carte. De acolo puteți afla și informații de contact și tarife, în caz că vă decideți să apelați la serviciile lor.

Iată câteva sfaturi utile de luat în seamă înainte și după procesul de dezinsecție:

  • Pregătirea acțiunii propriu-zise se face prin eliberarea spațiului, se scot vasele din dulapurile de bucătărie și debarale, se ridică covoarele de pe pardoseală; acvariile se acoperă, deoarece substanțele sunt dăunătoare peștilor
  • După intervenție nu se intră în casă timp de o oră și nici nu se spală pardoseala câteva ore bune (chiar 24), iar pentru aerisire se deschid geamurile timp de 2 ore

Este de asemenea o idee bună ca înaintea chemării echipei de intervenție să vă consultați și vecinii în caz că se confruntă cu aceeași problemă, deoarece toată operațiunea poate să fie în van în cazul migrării gândacilor între locuințe.

blogândac

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.