0

De unde poți să îți iei și tu o dronă?

Dronele au început să apară din ce în ce mai mult ca subiecte de ştiri în buletinele informative, mai ales cu ocazii în care se prezintă situaţii inedite de folosire a acestora. Cert este că devin tot mai populare printre cetăţenii de rând, datorită multitudinii de funcţionalităţi pe care le oferă, fie că vorbim de pură distracţie, sau de metode revoluţionare ce influenţează anumite sfere de activitate.

Cu siguranţă, când ai văzut la televizor vorbindu-se despre drone, ţi-au stârnit într-o oarecare măsură curiozitatea, şi eventual ţi-ai imaginat cum ar fi să deţii una. Dacă te gândeşti că ar fi inaccesibile pentru buzunarul tău, trebuie să ştii că acestea există pe piaţă începând cu preţuri de doar 300 de lei. Unul din magazinele online de unde îţi poţi cumpăra drone este gNex.ro.

Dronele care sunt accesibile publicului larg sunt relativ uşoare (sub 1 kg), cele mai cunoscute fiind quadcopterele (având patru elice care propulsează corpul aparatului), iar în mod normal sunt dotate cu camere de filmat sau permit amplasarea acestora. Cele mai scumpe drone au funcționalități avansate, precum stabilizator al camerei, monitorizare live la calitate superioară, distanță mărită de comunicare, filmarea 4K etc.

Legislaţia la nivel internaţional care stabileşte normele de folosire a dronelor este încă incertă. Chiar îmi amintesc de un episod amuzant din South Park dedicat acestei situaţii neclare. În România s-a emis un ordin al Ministerului Transporturilor care încearcă să reglementeze „condiţiile de operare în spaţiul aerian naţional a aeronavelor civile motorizate fără pilot la bord”. Practic există unele limite referitoare la spaţiile în care se pot utiliza, precum şi legate de existenţa aparatelor de filmat la bordul lor. Cei care doresc să opereze drone ar trebui să ia în considerare aceste aspecte.

După cum am spus, există nenumărate modalităţi de utilizare a dronelor de către persoanele fizice, iată doar câteva sugestii:

• Fotografie sportivă – ideale pentru filmarea unor unghiuri spectaculoase la sporturile extreme, precum snowboarding, surfing, paraşutism etc.
• Jurnalism – urmărirea unor evenimente culturale, concerte, proteste, locaţii de accidente etc.
• Filmarea de clipuri
• Cartografiere
• Supraveghere de orice fel
• Agricultură – posibilitatea de a avea o perspectivă generală asupra terenurilor cultivate de mari dimensiuni
• Transport de obiecte de mici dimesniuni
• Pentru orice situaţii care necesită accesul în zone greu de ajuns

blogândac

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.