0

Cum să-ţi alegi parole sigure pe net

De multe ori am auzit de la oameni că li s-a “spart” parola de mess şi acuma nu ştiu unde să-şi bage picioarele de nervi că şi-au pierdut identitatea online. De fapt, sunt convins că aceste accidente se petrec pentru că lumea nu acordă destulă atenţie în ceea ce priveşte alegerea unei parole sigure şi-şi bagă ori numele persoanei iubite, ori ziua de naştere, chestii banale care pot fi uşor ghicite de “hacker wannabe’s”, a se citi obsedaţi.

Ei bine, de astăzi veţi acorda mai mare atenţie acestui aspect, după ce guru al internetului, blogândac vă va băga pe gât câteva sfaturi esenţiale pentru ca să nu vă confruntaţi cu ingrata situaţie de a vi se fura parola.

Dacă sunteţi nişte maniaci ai internetului ca mine, dar nu numai, probabil aveţi fel şi fel de conturi pe enşpemii de site-uri, unde a trebuit să vă alegeţi câte o parolă. Ideal ar fi ca pentru fiecare dintre aceste conturi să vă fi ales o altă parolă, dar cum dracu să ţii minte atâtea? O să vă zic soluţia imediat.

Toată lumea are cel puţin o adresă de e-mail pe Yahoo sau Gmail (cele mai utilizate servicii). Sfatul meu e să vă alegeţi una singură principală pe care o veţi folosi pentru a vă înregistra pe alte site-uri şi unde vă veţi stoca cele mai importante mesaje şi date. Atenţie! Pentru această căsuţă de e-mail să vă alegeţi o parolă UNICĂ şi să nu o folosiţi nicăieri altundeva! (Pentru că dacă cineva o va afla, v-aţi dus pe p…antă, putând astfel să vă acceseze şi alte conturi, de la hi5 la – doamne feri -, PayPal). Alt lucru important, vital: să aveţi introdusă o adresă de e-mail alternativă la care să fie trimisă parola în caz că cineva a schimbat-o! În unele locuri vi se cer şi nişte întrebări secrete. Scrieţi răspunsurile şi nu uitaţi de ele!

Cum NU ar trebui să arate această parolă UNICĂ?
1. Să nu fie scurtă: “bebe”
2. Să nu fie constituită dintr-un cuvânt simplu: “puişor”

Acum vă voi arăta cum să vă construiţi o parolă beton:
1. Luaţi un cuvânt oarecare, banal, dacă se poate să nu aibă nici o legătură cu vreun hobby de-al vostru: “eradicare”
2. Transformaţi literele în numere: “3r4d1c4r3”. Pentru confort, ajunge doar vreo 2 litere: “3rad1care”
3. Transformaţi unele caractere în majuscule: “3rAd1carE”
4. Adăugaţi punctuaţie (orice semn de pe tastatură în afară de litere şi numere): “3rAd1carE~”

De exemplu, parola mea de mess e “80|^|80n4R13”.

Dacă aţi urmat toţi aceşti paşi, vă pot garanta că nu vă va afla parola nici dracu, chiar dacă ar sta în spatele vostru şi ar trage cu ochiul, asta dacă tastaţi destul de rapid. Important e ca să vă alegeţi o combinaţie de taste confortabilă, uşor memorabilă.

Am spus mai devreme că e greu să ţii minte multe parole, mai ales dacă au forma pe care am arătat-o eu. Pentru celelalte servicii folosite, în afară de e-mail, vă puteţi alege o altă parolă, pe cât posibil la fel de puternică şi să o folosiţi peste tot, pe propria răspundere. Totuşi nu e aşa grav dacă cineva vă află să zicem parola de hi5, pentru că puteţi accesa soluţia salvatoare “Forgot your password?” şi astfel va fi trimisă pe adresa de e-mail pentru a o putea schimba.

blogândac

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.