0

E mai periculos Covid-19 decât gripa sezonieră?

În caz că erați curioși, în momentul de față sunt confirmate 1894 de cazuri de gripă sezonieră (aia normală) și 72 de morți. Deci, statistic vorbind, de gripă normală au murit mai mulți oameni în acest sezon, decât de Covid-19 (50 la număr), dar de ăștia nu se vorbește la televizor, nu se contorizează pe ecrane.

Ce înseamnă asta? Înseamnă că puteam foarte ușor să vă manipulez să credeți că noul coronavirus nu e chiar așa de periculos, și că totul e o conspirație, cum fac alții pe facebook. Poate chiar reușesc să fac asta neintenționat, cu cei care s-au oprit de citit după primul paragraf. Ce nu v-am spus e că 1.537.162 de persoane au fost vaccinate. Sau că cei care n-au fost vaccinați nu sunt în așa mare pericol, pentru că au dezvoltat anticorpi în trecut. Sau că cifrele sunt în scădere, trendul e descendent.

Ce s-ar întâmpla dacă n-ar exista imunitate față de gripa sezonieră? Ar muri exponențial mai mulți oameni, cam ce se poate întâmpla cu noul coronavirus, dacă ar fi tratat cu indiferență și nu s-ar lua măsuri restrictive. Trendul e ascendent. E ceva nou, cu care nu s-a confruntat încă organismul uman, așa că #staiacasă!

Statisticile din primul paragraf ar trebui să îi aducă la realitate și pe cei aflați de partea opusă a calului, care se panichează și răspândesc panică, cei care prevestesc apocalipse. Cifrele sperie, doar pentru că ne sunt băgate pe gât non-stop. Mulți nu-și pot imagina că se moare în fiecare zi. În România, media de decese zilnice e de 666 (!) de persoane, indiferent de situație. Nu mai vorbim la nivel mondial. Pandemia asta nici pe departe nu va conduce la extincția omenirii, dar dacă nu ai grijă, s-ar putea să nu mai fii printre cei care vor avea privilegiul să asiste la terminarea ei.

Datele sunt preluate de pe https://www.cnscbt.ro/index.php/informari-saptamanale/gripa

blogândac

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.