Home > Generalităţi, Limbă, limbi > Cuvinte pe care le spunem şi nu le gândim

Cuvinte pe care le spunem şi nu le gândim

1,310 dă vizualizări

November 2nd, 2010 Apasă aici ca să comentezi Vezi comentariile


Ce sunt artele marţiale? Cu toţii avem o imagine destul de corectă asupra a ceea ce înseamnă. Sunt sporturile alea orientale cu tot felu de mişcări goofy de auto apărare cică, pe care, când vine un mutalău de-ţi lasă un ciomag în cap de pici lat, poţi să te caci. Cu de-antregu sintagmei e ok. Dar ce înseamnă marţial? Că provin de pe Marte? A, nu, alea sunt arte marţiene. Stiţi voi la ce mă refer, la picturile, sculpturile şi proza de pe Marte. Există şi sintagma curte marţială. Aia ce mai e?

Acuma nu mă adresez celor mai cu moţ care chiar ştiţi sensul cuvântului marţial, ci la cei mai normali, din marea masă. Marţial înseamnă:

MARȚIÁL, -Ă, marțiali, -e, adj. 1. (Livr.), Solemn și grav; impunător. 2. Ostășesc, militar; de război. ◊ Curte marțială = tribunal militar instituit în timp de război, de mobilizare sau în timpul unei stări excepționale. Lege marțială = lege care autorizează în unele state folosirea forței armate pentru represiune internă. [Pr.: -ți-al] – Din fr. martial, it. marziale.

Deci aşa.

 1. nicolae sut
  November 2nd, 2010 at 19:06 | #1

  (mo)arte martiale
  arte mortiale
  moartiale

  [Răspunde]

 1. No trackbacks yet.