1

Cum scăpăm de golanii la volan

Golan la volan. E un specimen foarte răspândit în România pe care îl întâlnești în trafic fără să-l cauți mult, fie că ești șofer, ori pieton. Golanul stă țanțoș la bordul „navei” sale și-și face de cap. Își iese din pepeni și înjură la prima ocazie când ceva nu-i cântă-n strună, nu știe ce înseamnă trecerea de pietoni, limita legală, limita paharului, acordarea priorității, ocupă trei spații de parcare și jumate din drum, una peste alta, e stăpânul șoselei, îl doare în cot de cei din jur, practic legea după care se ghidează e cea a junglei.

Mai în glumă sau mai în serios, fenomenul trebuie cumva abordat și combătut. Ce-i drept, mașina este un obiect care îți poate conferi iluzia unui plus de superioritate, un fel de armă în posesia căreia ai avantaj față de ceilalți, prin care te transformi și uiți de normele sociale și etice. Dar nu înseamnă că această vrajă nu poate fi controlată. De cele mai multe ori însă, rata de golănime a unui șofer e direct proporțională cu numărul de ani în minus din cei șapte de acasă, valoarea mașinii, frustrarea etc.

Cu scopul de a trage un semnal de alarmă și a spori gradul de responsabilizare în trafic s-a născut campania Volanii (www.volanii.ro), care, prin puterea comunității virtuale dorește crearea unui front împotriva comportamentului incorect pe șosele. Promotorul campaniei este www.rca-ieftin.ro. Toți cei care doresc să contribuie pot să-și împărtășească experiențele nefericite sau să ajute la întocmirea unui așa-numit „decalog al bunului simț” ce va deveni act oficial și se va distribui pe 1 septembrie în 200.000 de exemplare. Pe lângă acesta, pe site sunt puse la dispoziție stickere amuzante și sugestive pentru mașini, mesaje de pus în geam pentru parcări nepotrivite, toate cu scopul de a preveni comportamentul inadecvat, într-un mod civilizat și constructiv.

blogândac

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.