La început de an 2014 specialiștii în piața imobiliarelor prevăd o perioadă bună cu scăderi de prețuri în segmentul rezidențial. Piața terenurilor rămâne în continuare înghețată.
Dintr-un articol de pe romaniatv.net dedicat previziunilor din domeniul pieței imobiliare pe anul curent, aflăm că apartamentele vor fi la mare căutare:
“Segmentul rezidenţial va cunoaşte în continuare o scădere uşoară, cel mai probabil redusă însă în comparaţie cu 2013. În aceste condiţii, când preţurile proprietăţilor sunt la mai puţin de jumătate decât în perioada de vârf, putem considera 2014 ca un an bun pentru achiziţii”, a declarat pentru România TV Daniel Crainic, managerul site-ului imobiliare.ro. Cei mai optimişti speră în tranzacţii mai multe, tranzacţii care ar aduce şi uşoare creşteri de preţuri. „Pe piaţa apartamentelor, mă aştept la o îmbunătăţire a dinamicii, a creşterii numărului de tranzacţii şi cu tendinţă de creştere pe preț, dar nu foarte mare”.
Tot din această analiză aflăm că piața terenurilor este în continuare înghețată în urma crizei, în afară de segmentul agricol, unde vor exista oferte interesante.
Dacă vorbim strict de chirii, același Daniel Crainic crede că avem de-a face cu o schimbare lentă a percepțiilor, după 5-6 ani de criză să stai în chirie devine o normalitate, mai ales în marile orașe. În schimb, prețurile nu se vor modifica foarte mult față de anii precedenți.
Cu ceva vreme în urmă am amintit despre programul Prima Casă, care e un ajutor mare mai ales pentru tinerele familii aflate la început de carieră. Un bilanț al celor 5 ani de program arată că numărul și suma finanțărilor au cunoscut o fluctuație. Astfel, 2013 a întâmpinat o scădere față de 2012, ceea ce ar însemna că anul acesta mai multe persoane vor apela la credite, dacă se va menține ritmul. Un important rol în ecuație îl are și „mutarea” programului din euro în lei, începând cu luna august al anului precedent.
Pentru a verifica previziunile specialiștilor, am căutat pe portalul de imobiliare titirez.ro să văd care sunt prețurile acutale la vânzări și închirieri de locuințe în orașele mai mari, astfel ne putem da seama dacă va fi o diferență considerabilă față de tendinețele anului trecut.
Portalul are și o aplicație mobilă foarte atrăgătoare, dacă nu mă înșel, prima de acest gen care a fost dezvoltată în România, așa că mi-a fost foarte ușor să navighez și să găsesc ce mă interesează (un mare ajutor îl dau filtrele de căutare).
În Cluj-Napoca prețul chiriilor începe de la 160 de euro în cazul garsonierelor, și variază între 200 și 300 de euro la apartamentele cu 2 camere, în funcție de zonă și confort (aplicația vă ajută să vizualizați rapid pe hartă ofertele dintr-o anumită zonă). Astfel nu se observă nicio schimbare față de anul trecut, probabil mai trebuie să așteptăm câteva luni pentru a resimți modificări.
În București ofertele sunt în mod evident mult mai variate, am găsit prețuri în jur de 100 de euro la garsoniere și sub 200 la apartamente cu 2 camere. Vorbim aici de pragul de jos, însă ofertele sunt interesante și atractive.