3

Panouri radiante infrarosu, cazane cu peleti, termoseminee cu peleti – noutatile din domeniul incalzirii locuintei

panouri-radiante-infrarosu

PANOURILE RADIANTE INFRAROSU sunt acele tablouri pe care le vedeti atarnand din tavan in salile de gimnastica sau salile de fitness, acolo unde dimensiunea incaperii necesita o incalzire permanenta. Sunt folosite si in halele industriale ori chiar si afara, in fata restaurantelor si teraselor unde incalzesc clientii care servesc o cafea intr-o zi friguroasa de toamna.

Incalzirea cu panouri radiante infrarosu functioneaza pe acelasi principiu cu care soarele incalzeste pamantul, prin intermediul radiatiei infrarosii (4-14 microni), acesta fiind un proces curat, natural, confortabil, dar si economic.

Cu acest sistem de incalzire se face o economie intre 20-50% la plata facturilor, in functie de sistemul de incalzire, fie el pe gaz, fie pe energie electrica, la care se raporteaza, precum si în functie de sistemul de izolare al casei. Acesta este si motivul pentru care majoritatea celor care se intereseaza de panouri radiante infrarosu, pentru ca multi oameni nu cunosc inca acest sistem, cumpara imediat.

Un alt mare avantaj al incalzirii cu panouri radiante infrarosu il reprezinta efectul benefic asupra sanatatii. Radiatiile infrarosii emise actioneaza pozitiv asupra psihicului si fizicului uman, imbunatatind starea generala, mai ales in cazul persoanelor in varsta, si in cazul copiilor sau bebelusilor. Totodata, amelioreaza si simptomele bolilor astmatice, reumatice si cele inflamatorii, deoarece aerul nu circula in mod obisnuit in incapere. Acestea sunt doar cateva din efectele benefice ale radiatiilor infrarosii.

Pentru mai multe detalii despre incalzirea cu panouri radiante infrarosu puteti intra pe http://www.panouri-radiante-infrarosii.ro

CAZANELE PE PELETI in general sunt cazane pe combustibil solid clasice (fara gazeificare) la care se monteaza un arzator pe peleti si un buncar (rezervor) de peleti.  Exista modele de cazane clasice cu kit de transformare reversibil (usa dubla) care permit trecerea rapida de pe peleti pe lemne si invers, fara a fi necesara demontarea arzatorului.

Variantele cele mai utilizate sunt  cazanele din otel sau din fonta . Cele din fonta au rezistenta mai buna la coroziune si durata mai mare de viata, unele cazane din fonta avand garantie de pana la 6 ani pentru corp.

Nefiind un sistem de inclzire foarte cunoscut cred ca se impune sa vorbim cate ceva si despre peleti. Asadar, peletii reprezinta un produs natural, obtinut prin compactarea rumegusului din lemn, care este transformat apoi in granule de forma cilindrica cu dimensiunile maxime aproximative 6 mm (diametru) / 35 mm (lungime). Acesti combustibili se gasesc in majoritatea locurilor la preturi mai mult sau mai putin rezonabile.

Subiectiv vorbind, eu unul nu recomand acest sistem de incalzire din mai multe considerente: pretul de achizitie este foarte ridicat (peste 2500 euro); consumul nu difera foarte mult fata de panourile radiante infrarosii si centralele pe caz, astfel ca suma imensa de achizitie nu se mai amortizeaza. Din spusele unei persoane ce sustinea acest sistem de incalzire pe un forum cunoscut, pentru incalzirea unei case bine izolate (nu s-a precizat suprafata) in cursul unei ierni sunt necesare 5 tone de peleti, in valoare de aproximativ 3250 Ron, ceea ce este foarte mult. In plus, ganditiva ce inseamna transportul si depozitarea a 5 tone de peleti.

Preferintele mele se indreapta spre panourile radiante infrarosu, despre care am mai vorbit si in partea de inceput al articolului. Reprezinta un sistem de incalzire foarte economic (lucru testat), nu ocupa spatiu, se instaleaza foarte usor, costurile de achizitie sunt acceptabile, nu necesita avize sau recomandari, prezinta un aspect placut, existand si posibilitatea panourilor tablou (panouri radiante pictate), pot fi instalate in orice tip de incapere, prezinta fiabilitate (durata de viata de peste 20 ani).  Cum pe multa lume intereseaza consumul, tin sa precizez ca un panou radiant de 800w, necesar pentru incalzirea unei camera de pana la 15 mp, consuma aproximativ 80 lei. Pot exista diferente in minus sau in plus functie de gradul de izolare al incaperii si de alte caracteristici ce pot influenta pozitiv sau negativ inclzirea. Calculul l-am facut raportandu-ma la un anumit tip de panouri (Panouri Radiante Dragus), pe care le prefer datorita capacitatii lor (unice in randul panourilor radiante de pe piata romaneasca) de a-si reduce consumul cu 20% dupa 5-10 minute de la pornire. Astfel un panou radiant Dragus de 800w consuma dupa 5-10 minute doar 650w/ora.

TERMOSEMINEELE PE PELETI  sunt centrale termice pe peleti complet echipate (pompa, vas de expansiune, termostate, presostate etc). Incalzesc prin radiatie camera  in care sunt montate, iar restul camerelor prin circuitul de radiatoare la care se conecteaza.

Nu le recomand din aceleasi considerente ca in cazul cazanelor cu peleti.

Articol realizat de: Popa Ion Bogdan PFA-Panouri Infrarosu

blogândac

3 Comments

  1. Cred că merită de economii și confort. Se pare că evită, de asemenea, irosirea energiei.

  2. Chiar merita. Eu comercializez astfel de panouri radiante si lumea chiar este multumita. Binenteles ca si eu am in casa si, de asemenea, sunt multumit. Nu o spun sa imi fac reclama ci pentru ca, intradevar sunt bune.

  3. Da si eu cred la fel, am pus recent asemenea centrala pe peleti, foarte buna.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.