1

Merită să-ți cumperi locuință în 2013?

Tocmai am văzut o ştire la TV despre faptul că preţul locuinţelor este tot mai mic (a scăzut cu 50% față de acum 4 ani). Pe bună dreptate, toată lumea ştie că în ultima perioadă industria imobiliară a cunoscut o decadenţă fără precedent din cauza crizei economice la nivel mondial. Acum ar fi momentul ca cei care au adunat de-a lungul anilor bani la punguţă să profite şi să-şi achiziţioneze mult doritul locşor propriu, mă refer aici mai ales la tinerele familii. Partea proastă e că recesiunea a afectat pe multă lume, deci degeaba scad preţurile la imobile dacă oamenii o duc şi ei tot mai prost. E ca atunci când scad preţurile la unele alimente, dar cresc taxele la utilitare sau pe alte segmente.

Acuma evident că toată treaba depinde şi de oraşele din ţară de care vorbim, de zone etc. Nu se poate compara un apartament din centrul Bucureştiului cu unul dintr-un orăşel de provincie. Regulile sunt dictate de circumstanţe, dar linia generală e clară.

Una peste alta, marii jucători din domeniu au pierdut foarte mult din averile lor şi sunt nevoiţi să se îndrepte spre altceva. Vreau însă mai mult să mă adresez acum persoanelor fizice, oamenilor de rând ca mine, să analizăm cum putem profita de noile tendinţe, ce opţiuni avem pentru cumpărarea unui apartament sau casă, ce ne oferă statul sau băncile etc.

Tot în știrea de care am pomenit am aflat că în 2013 40% dintre cei care au cumpărat o casă au plătit cash, adică n-au apelat la creditele imobiliare. Niciodată n-am văzut cu ochi buni creditele luate din bănci, deoarece pe termen lung ieşi în pierdere cu mult. Cu toate astea, mulţi n-au altă cale şi optează pentru una din ofertele existente și sunt nevoiți să-și dea parte din salariu mulți ani de acum înainte.

Aisiel simplifică imobiliarele pentru tine.

Aisiel simplifică imobiliarele pentru tine.

Trebuie menționat totuși că tinerii aflați la început de drum sunt mai avantajați în acest sens datorită programului „Prima Casă” inițiat de guvern, care în momentul de faţă poate reprezenta un mare ajutor la punerea bazelor unei vieți decente. Programul constă in facilitarea accesului populației la credite ipotecare. În acest scop, statul garantează în prezent 50% din împrumuturile acordate de bănci, cu condiția ca acestea să acorde credite mai ieftine.

Mai toate băncile din România au adoptat acest program, iar termenii și condițiile sunt în mare parte aceleași și pot fi vizualizate ori pe site-urile aferente băncilor, ori pe site-uri de consultanță. Dacă vă gândiți să apelați la program, e bine să vă informați din cât mai multe surse și să comparați ofertele existente pentru alegerea cea mai bună. În linii mari, din câte am citit, creditul se acordă pentru achiziții noi de locuințe sau pentru construire de case noi sau aflate în construcție, trebuie să dispuneți de un avans minim de 5%, valoarea creditului variază între 57.000 de euro și 66.500 de euro, perioada între 3 și 30 de ani. Unele bănci vor să atragă clienții prin comisioane mici sau 0, prin beneficii multiple dacă transferați salariul la ei, dobânzi avantajoase, documentații simplificate, posibilitatea rambursării în rate lunare egale sau descrescătoare etc.

blogândac

One Comment

  1. Mulți oameni visează doar de proprietate acasă, dar cu un pic de dăruire și facilități actuale, acest vis devine mai ușor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.