0

Sfaturi utile pentru mutări lipsite de neplăceri

House_Moving

Păsărică, mută-ţi cuibul. Oamenii din firea lor caută întotdeauna stabilitatea și zona de confort, astfel că tind să se aşeze într-o locaţie pentru durate mari de vreme. Cu toate acestea, circumstanţele (serviciu, studii, relaţii personale etc.) ne obligă ca uneori să fim nevoiţi să ne schimbăm domiciliul şi implicit să luăm cu noi tot ce ne aparţine. Mai ales în România, unde nu mulţi îşi permit să fie proprietari pe un apartament sau casă, mutarea cu chirie e destul de frecventă. Ba găseşti un loc mai ieftin, ba un loc mai bine situat de zonele în care îţi desfăşori activităţile, și trebuie s-o iei din loc.

Am zis să trec în revistă cam tot ce implică o mutare. Evident că primul lucru e ca să te gândeşti prin ce metodă o faci, ori apelezi la prieteni sau cunoștințe, ori la o firmă specializată. În orice caz, e nevoie de un autovehicul de capacitate mai mare (dubiţă sau camion). Dar până acolo trebuie să ai toate lucrurile puse la punct, gata de ridicat şi transportat, ca durata întregului proces să fie cât mai scurt.

Personal n-am trecut printr-o mutare de mare amploare, doar una de proporţii mai mici, când m-am mutat ca student în cămin, în alt oraș. În schimb, am ajutat la mutări şi ştiu cu ce se mănâncă… Cea mai bună soluţie e ca să o faci într-un mod organizat, iar din experienţa mea asta înseamnă ca să grupezi lucrurile în funcţie de mărimea şi tipul și forma lor (rigide, fragile etc.), mai apoi să le bagi în cutii (din astea de carton, pe care le ceri de la magazine şi nu costă nimic – ideal să poată fi manipulate ușor cu mâna). Evident că la mobilier sau la orice obiecte mai mari e o altă mâncare de peşte, dar şi acolo e important ca să le protejezi cu ceva (folie), dacă nu vrei să ai parte de chiar şi cea mai mică zgârietură în urma transportului. Selecția și gruparea e bună nu numai pentru a economisi timp la încărcare, ci și la descărcare (gândește-te la procesul invers). În același timp, economisești și spațiu (să nu ai nevoie de mai multe drumuri). Obiectele sensibile la șoc trebuie neapărat înfășurate în folii cu bule de aer, celuloză, sau metoda mai ieftină – în ziare mototolite.

Mutatul poate fi și un prilej de a face curat, în sensul că poți scăpa de lucrurile de care chiar nu ai nevoie, dar le-ai păstrat până acum din nepăsare sau comoditate.

Apoi se pune problema de cine va lua parte efectiv la încărcare, respectiv descărcare. Clar e nevoie de mai multe persoane. Îți chemi prietenii și le promiți o recompensă mulțumitoare la sfârșit, în speranța că nu vor buși nimic pe drum sau apelezi la specialiști și scoți un ban în plus din buzunar? Rămâne să decizi tu. Dacă ai obiecte de valoare, tratează-le ca prioritate în păstrarea integrității lor fizice. De asemenea, ai în vedere cum vor fi așezate cutiile și obiectele în mașina de transport, pentru a evita distrugeri prin frecare, vărsări de lichide etc. Cam acestea mi se par a fi problemele principale de luat în seamă la o mutare, sper ca să fie de folos cuiva. Vezi mai multe pe temutam.ro.

blogândac

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.