8

INCREDIBIL! Un român a furat soarele!

Ai ajuns aici. Nu vreau să te umflu cu gogoși, poate ai altceva de făcut. Articolul ăsta e despre o sursă alternativă de încălzire, unii zic mai ieftină și mai eficientă decât cele clasice. Am fost nevoit să trișez și să îți atrag atenția printr-un titlu derutant, dar poate nu vei regreta.

Eu zic că merită să afli mai multe despre așa-numitele panouri radiante, chiar și pentru cultura ta generală. Eu le-aș zice panouri termice. Pur și simplu, am impresia că „radiant” denotă un iz negativ în mental, fiind asociat cu sensul de radiere nocivă. De fapt, vine de la ideea de radiație a soarelui, un fenomen absolut normal prin care soarele încălzește Pământul și implicit pe noi, oamenii, prin unde infraroșii. Exact acesta e principiul prin care panourile radiante pot încălzi o încăpere, oferind aceeași senzație plăcută pe care o ai vara. Sursa de alimentare e electricitatea.

Avantajele ar fi:

  • Economii între minim 30% și maxim 65% la întreținere (zic unii producători)
  • Montare rapidă (30 de minute), mentenanță fără bătăi de cap (nu necesită proiect sau aprobări)
  • Aspect plăcut (pot fi integrate în decorul camerei sub formă de tablou! how cool is that?)
  • Efecte terapeutice (indicate bolnavilor de astm)
  • , antibacteriene, elimină igrasia și condensul

Intenția mea primordială nu e să le fac publicitate directă, doar să atrag atenția oamenilor că există și așa ceva și sună bine. Evident, eu fiind primul sceptic de pe Pământ sunt cam reticent la niște laude aduse de cei care au interesul să le comercializeze. Trebuie să aibă ceva ascuns… Așa că m-am documentat serios.

Am citit că astfel de panouri radiante s-au folosit la Casa Prispa, proiectul unor români care participă la competiţia Solar Decathlon Europe 2012, unul dintre cele mai importante concursuri internaţionale „verzi” pentru promovarea utilizării energiei solare.

Casa Prispa din București

Casa Prispa din București

Și cum în mod normal clientul are ultimul cuvânt, am căutat păreri ale celor care le-au folosit. Pe forumul Softpedia există o secțiune bogată în care se discută pro sau contra panourilor radiante. Din cât am reușit să citesc, pot trage concluzia că, indiferent cât ar plusa comercianții la capitolul imagine, cam toți sunt de acord că privind costurile, cu siguranță nu vei ieși în pierdere față de soluțiile de încălzire clasice, cel mult la egalitate.

În engleză se numesc „electric panel heaters” sau „infrared panels”

Probabil mulți se întreabă – dacă sunt așa lăudate de ce nu le folosește toată lumea? Păi e simplu. Pentru că mulți nu au auzit de ele sau mulți au impresia că nu sunt pentru buzunarele lor deocamdată (Dar dacă stai să faci un calcul simplu, centralele de apartament pe gaz cu tot cu calorifere, conducte și instalare se învârt pe la vreo 1000 de euro, pe când prețul unui panou radiant e între 200-400 de euro). În plus, e evident că există grupuri de interese care vor în continuare să scoată bani mulți pe seama facturilor noastre lunare și nu doresc să ne îndreptăm spre tehnologiile viitorului.

Revenind la ideea de aspect, mi se pare că arată foarte bine într-o încăpere, fie amplasate pe tavan, fie pe perete. Ele pot avea culoare simplă sau pot fi decorate cu o imagine, unii comercianți oferind clientului posibilitatea de alegere a graficii. Dacă ar fi după mine, aș dezvolta un pic tehnologia ca să se comporte ca un panou digital încât să poată afișa mai multe ilustrații.

Panou radiant sub formă de tablou

În fine, e clar că nici eu nu pot fi garantul eficacității lor, până nu le-am testat, dar cu siguranță aș fi bucuros să intru în posesia unui model de panouri radiante.

blogândac

8 Comments

  1. Citind titlul articolului m-am gandit ca-i frate cu Gru din Despicable me care a furat luna :)). Am mai auzit persoane care folosesc astfel de panouri si sunt foarte multumiti de ele.

  2. Imi plac chestiile astea pe baza de soare insa, ce nu inteleg eu …
    Un panou solar se incarca de la soare si ajuta la incalzirea apei. Cum functioneaza iarna cand nevoie de apa calda ai si soare nu pre e? 😕

  3. daca erai mai atent, astea sunt pe baza de curent. dar oricum, chestiile care se bazeaza pe raze solare functioneaza si iarna, conteaza cantitatea de lumina, care evident e mai redusa, dar totusi e.

  4. Da ma, plasme radiante dar credeam ca are casa aia de mai sus panouri solare. Si bine recunosc, l-am lasat pentru un later edit si am citit doar pozele ca ma grabeam. Nu stiu ce are blogul tau, o fi si de la multele facebookuri, o fi de la tema(apropo twentytwelwe e chiar misto) ca se incarca parca n-ar fi uns.

  5. imi place asta cu “am citit doar pozele” 😛
    si corect, casa aia are si panouri solare.
    oi unge cumva si bogu, mersi de atentionare.

  6. Mi-am instalat si eu anul acesta doua panouri radiante infrarosu si sunt foarte multumit. Dau un randament foarte bun si in plus nu mai am aerul uscat in camera. Am inteles ca au si o multime de alte efecte pozitive asupra organismului.
    Panourile achizitionate de mine se numesc Panouri Radiante Dragus.
    Le recomand din doua motive(care m-au convins si pe mine sa le achizitionez):
    – sunt foarte accesibile ca pret;
    – din cate am inteles sunt singurele panouri radiante de pe piata romaneasca cu capacitatea de a-si refuze consumul cu 20% dupa aproximativ 10 minute de la pornire. Si asa este. Ca sunt singurele cu aceasta proprietate nu am de unde sa stiu, dar ca au aceasta proprietate m-am convins.
    Am testat prin verificarea contoarului.
    Sa postez si un link unde puteti citi mai mult:
    Panouri Radiante Dragus

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.